Een warmtepomp plaatsen is een uitstekende manier om gratis energie te genereren. Warmtepompen halen immers hun energie uit verschillende soorten natuurelementen, en wenden deze energie aan om je te voorzien van warmte. Om die energie te kunnen genereren, heb je natuurlijk wel een ingewikkelde installatie nodig. Het vergt immers dikwijls een aanzienlijke inspanning om tot die energie te geraken.

Prijs afhankelijk van het type

Het spreekt dan ook voor zich dat zo’n warmtepomp een hoge prijs heeft. De warmtepomp prijs weerspiegelt de moeite die gedaan moet worden om de energie uit de natuurelementen te kunnen halen. De prijs van warmtepompen zal dan ook voor een deel afhangen van het type warmtepomp dat je wil installeren. Hieronder overlopen we even de 4 types warmtepompen.

Warmtepomp Lucht Lucht

Een lucht lucht warmtepomp maakt gebruik van de buitenlucht om warme lucht te genereren. Dit type warmtepomp werkt eigenlijk zoals een omgekeerde airco. Het is een goedkope manier om je woning op te warmen. De lucht lucht warmtepomp is veruit het goedkoopste type warmtepomp. Deze warmtepompen bevinden zich in dezelfde prijsklasse als bijvoorbeeld een airco. Uiteraard ligt het rendement wel lager dan de andere types warmtepompen.

Warmtepomp Lucht Water

Een lucht water warmtepomp gebruikt de buitenlucht om je woning te voorzien van sanitair warm water, en water voor woningverwarming. Het water in de waterleiding wordt opgewarmd door de warme lucht die door dit type warmtepomp wordt gegenereerd. Lucht water warmtepomp zijn iets duurder van lucht lucht warmtepompen. Installatiekosten zijn echter nog steeds vrij laag.

Warmtepomp Water Water

De warmtepomp water water gebruikt het grondwater om sanitair warm water te genereren. Het water in de aardbodem heeft immers een constante temperatuur en kan dus makkelijk een woning voorzien van warm water. Aangezien dit type warmtepomp veruit het hoogste rendement haalt, is de water water warmtepomp ook iets duurder dan andere types. Vaak is hij even duur als het type grond water, of zelfs nog iets duurder.

Warmtepomp Grond Water

Een grond warmtepomp maakt gebruik van de warmte in de aardbodem om water om te warmen en te laten rondstromen in de waterkringloop van de woning. Via een buizennetwerk in de grond stroomt het water door de aardbodem, waarna dit water opwarmt als gevolg van de warmte in de aardbodem. Als gevolg van dit procédé liggen de installatiekosten voor dit type warmtepomp vrij hoog. De prijs van de warmtepomp zelf schommelt doorgaans tussen de 5.000 € en de 15.000 €.

De prijs van warmtepompen

Over het algemeen zal de warmtepompen prijs rond de 5.000 à 15.000 euro schommelen. Welke prijs warmtepompen hebben, zal daarbovenop nog afhangen van de bijkomende kosten die gedaan moeten worden om de warmtepomp te kunnen installeren. Warmtepomp prijzen zullen bijvoorbeeld stijgen indien je een installatie plaats die haar energie uit de grond haalt. Wanneer je immers dit type van warmtepomp wil installeren, zullen de prijzen van warmtepompen stijgen omwille van de bijkomende kosten die uitgevoerd moeten worden. Er zal immers een boring moeten plaatsvinden, waardoor de warmtepomp prijs tot wel 1.500 euro kan stijgen.

Meer over boringen voor warmtepompen

 

Subsidies voor warmtepompen

Welke prijzen warmtepompen hebben, hangt ook af van de subsidies voor warmtepompen. Net zoals andere groene investeringen wordt ook de aankoop van een warmtepomp financieel ondersteund door de overheid. Door het ontvangen van subsidies van de overheid kan de investering in een warmtepomp financieel draaglijker gemaakt worden, wat vele mensen overtuigd om toch over te gaan tot de aankoop van een warmtepomp.

Meer over subsidies voor warmtepompen