De warmtepomp is een eenmalige investering, waarmee je in de toekomst heel wat geld kan besparen. Maar alhoewel de warmepomp slechts eenmalige investering is, kost het natuurlijk wel wat geld om een warmtepomp installatie te plaatsen. De kosten van een warmtepomp hangen af van verschillende factoren, niet in het minst van het soort warmtepomp dat je wil installeren. We geven hier een overzicht van de factoren waarmee je rekening moet houden bij het berekenen van de warmtepomp kosten.

Warmtepomp kostprijs

De eerste factor die een belangrijke invloed zal uitoefenen op de warmtepomp kosten, is natuurlijk het soort warmtepomp dat je wil installeren. We weten dat er vier verschillende soorten warmtepompen zijn, waarbij het ene type al duurder is dan de andere. De lucht lucht warmtepomp is de goedkoopste warmtepomp, aangezien de plaatsingskosten vrij laag zijn, in vergelijking met de andere types warmtepompen. De grond water warmtepomp en de water water warmtepomp zijn de duurdere warmtepompen, maar halen natuurlijk wel een veel hoger rendement dan de lucht warmtepomp.

Warmtepomp installeren kostprijs

Naast de warmtepomp zelf, zullen ook de plaatsingskosten een rol spelen bij het berekenen van de kosten voor een warmtepomp. Ook de prijs van een warmtepompinstallatie hangt af van het type warmtepomp die je wil installeren. Zo zal de geothermische warmtepomp, die zijn energie uit de aardbodem haalt, veel hogere installatiekosten hebben, aangezien er vaak boringen aan te pas komen. Een putboring neemt veel plaats in, en wordt vaak uitgevoerd met professioneel materiaal.

Bijkomende warmtepomp kosten

De warmte die door warmtepompen wordt opgewekt, moet natuurlijk bruikbaar zijn voor de woning. Dit wil zeggen dat die warmte moet worden omgezet in warme lucht, of warm water voor sanitair. Ook het omzetten van de energie naar bruikbare warmte impliceert bijkomende kosten bij het plaatsen van een warmtepomp. Denk bijvoorbeeld maar aan een warmtepomp met vloerverwarming.

Kosten warmtepomp

Welke kosten warmtepompen ook hebben, hou er steeds rekening mee dat het plaatsen van een warmtepomp een energiebesparende maatregel is, waarmee je in aanmerking komt voor het krijgen van subsidies. Hierdoor kan je een groot deel van de kosten voor een warmtepomp terugverdienen.