Een warmtepomp plaatsen vormt voor vele mensen een grote investering. Een warmtepomp verdient zich immers pas over enkele jaren terug, waardoor vele mensen iet of wat terughoudend zijn tegenover zo’n grote investering. Om het gebruik van groene energie en de investering erin te stimuleren, voorziet de overheid, net zoals bij andere groene energiebronnen, ook de aankoop van warmtepompen van de nodige subsidies. Op die manier hoopt de overheid dat mensen meer en meer zullen overschakelen naar groene energie en de uitstoot van schadelijke gassen terug te dringen.

Warmtepomp subsidies

Net zoals bij zonnepanelen kunnen ook kopers van warmtepompen rekenen op een federale warmtepomp subsidie, namelijk een belastingsvermindering van 40% op de aankoopfactuur. Sinds 1 januari 2011 kan je maximaal 2830 euro terugvorderen van de belastingen, terwijl dit ervoor nog 2770 euro was.

Naast federale warmtepomp subsidies kunnen kopers van warmtepomp ook een premie ontvangen van de netbeheerder. Deze warmtepompen subsidie geldt enkel voor bestaande woningen. Ook geldt deze premie enkel voor warmtepompen van het type lucht water en grond warmtepomp.

Warmtepompen subsidies

De warmtepompen subsidies van de netbeheerder worden berekend volgens een speciale formule. Hoeveel subsidies warmtepompen zullen ontvangen, kan je dus berekenen met de volgende formule:

270 euro * (0,87 * COP -2,5) * kW el met een maximum van 1.680 euro

COP staat hierbij voor de verhouding tussen het rendement van de warmtepomp en het verbruik van de warmtepomp. Indien je warmtepomp 4 keer meer rendement oplevert dan het verbruikt, bedraagt de COP van je warmtepomp 4.

Subsidie warmtepomp

Welke subsidie warmtepompen zullen ontvangen hangt dus af van de leeftijd van je woning, en ook het rendement van je warmtepomp. Hoe hoger het rendement van je warmtepomp, hoe hoger de warmtepomp subsidie.

Wil je zelf uitrekenen hoeveel subsidies je kan ontvangen, dan kan je op het internet enkele rekenmodules vinden. Geef in een zoekmachine de term subsidie warmtepomp, of subsidies warmtepomp in, en je vind vast wel enkele rekenmodules.