De terugverdientijd van warmtepompen is de tijd die nodig is om de investering in warmtepompen terug te verdienen. De warmtepomp terugverdientijd hangt af van verschillende factoren, waardoor het niet zomaar eenduidig te zeggen is hoeveel de terugverdientijd van warmtepompen juist bedraagt.

Terugverdientijd warmtepomp

Elk type warmtepomp heeft een ander rendement en een andere prijs. Het gevolg hiervan is dat ze dan ook een andere terugverdientijd zullen hebben. De warmtepompen terugverdientijd zal je dus kunnen berekenen door enkel jouw betaalde prijs en jouw rendement in rekening te brengen. Heb je bijvoorbeeld een warmtepomp geïnstalleerd van het type lucht lucht, dan zal je de goedkoopste prijs betaald hebben, aangezien dit type warmtepomp het makkelijkst te installeren is. Anderzijds ligt het rendement van dit type warmtepomp lager dan andere types van warmtepompen. Welke terugverdientijd warmtepompen hebben, zal dus voornamelijk afhangen van de prijs en het rendement.

Terugverdientijd warmtepompen

Naast het rendement en de prijs zal de terugverdientijd van warmtepompen ook afhangen van het aantal subsidies dat je kan ontvangen voor je warmtepomp. Naast de federale subsidies voor warmtepompen, die bestaat uit een belastingsvermindering van 40%, kom je voor bepaalde types warmtepompen ook in aanmerking voor premies van je netbeheerder. De hoogte van de premies van je netbeheerder hangen voor een deel af van het rendement of COP dat je met je warmtepomp haalt. Hoe hoger het rendement of COP, hoe hoger de premies die je kan ontvangen. Premies van netbeheerders zijn niet van toepassingen op warmtepompen van het type lucht lucht.

Warmtepomp terugverdienen

Alles bij elkaar opgeteld kan je in sommige gevallen je warmtepomp reeds na 6 tot 10 jaar terugverdienen. Dit is voornamelijk het geval voor warmtepompen van het type lucht lucht. Andere warmtepompen zijn iets duurder en zullen dan ook een langere terugverdientijd hebben. Hoe dan ook is het steeds een voordelige investering, aangezien je nadat je je warmtepomp hebt terugverdient, je kan genieten van een aantal jaren gratis verwarming.

Wil je meer weten over de terugverdientijd van warmtepompen, geef je Terugverdientijd warmtepomp in in een zoekmachine, en je vind vast meer info.