Een warmtepomp is een apparaat dat de warmte uit verschillende natuurelementen opneemt, en in een later proces terug afgeeft ter functie van het verwarmen van een huis of gebouw in het algemeen. De verschillende natuurelementen die kunnen dienen als warmtebron, zijn de buitenlucht, het grondwater of de aardbodem.

Wanneer een warmtepomp geothermisch energie opwekt, wil dat zeggen dat ze haar warmtebron in de aardbodem vindt. Dit kan dan zowel onder de vorm van de aardbodem zijn, ofwel onder de vorm van het grondwater.

Prijs geothermische warmtepomp

Geothermische warmtepompen zijn over het algemeen duurder dan een lucht warmtepomp, aangezien veel meer voorbereidend werk verricht moet worden om de geothermische warmtepomp te kunnen plaatsen. Zoals gezegd zijn deze warmtepompen geothermisch, wat wil zeggen dat ze hun warmte uit de bodem halen. Om aan die warmte te geraken moeten immers boringen uitgevoerd worden, die tot wel vele meters diep in de grond ver gaan. Deze boringen worden uitgevoerd door speciale machines, waardoor je begrijpt dat dit type warmtepompen veel duurder zijn dan de lucht warmtepompen.

Rendement geothermische warmtepomp

Anderzijds is het zo dat geothermische warmtepompen veel efficiƫnter en rendabeler zijn dan warmtepompen van het lucht type. Geothermische warmtepompen zijn immers veel duurzamer en hebben minder onderhoud nodig dan de lucht warmtepompen, die veel fragieler zijn. Lucht warmtepompen zien er uiteindelijk uit als een airco toestel, waardoor je begrijpt dat de levensduur minder lang is dat die van een geothermische warmtepomp.