Warmtepompen maken gebruik van natuurelementen om op een groene manier energie te genereren. Naast warmtepompen die gebruik maken van de warmte in de grond en het grondwater, zijn er types van warmtepompen die gebruik maken van de buitenlucht om warmte te genereren.

Lucht lucht warmtepomp

Een lucht lucht warmtepomp zal de buitenlucht gebruiken om warme binnenlucht te genereren. Op die manier zijn lucht lucht warmtepompen zeer geschikt voor het verwarmen van de woning. Een warmtepomp lucht lucht is eigenlijk zeer verwant aan een airconditioning toestel. Net zoals een airconditioning blaast het immers lucht in bepaalde ruimtes van de woning, maar in tegenstelling tot airconditioning toestellen zijn lucht lucht warmtepompen voornamelijk bedoeld om warme lucht in de te verwarmen ruimtes te blazen. Warmtepompen lucht lucht zijn dus in tegenstelling tot airconditioning toestellen bedoeld om te verwarmen en niet om verkoeling te genereren.

Voordelen en nadelen

Makkelijk te installeren

Goedkope modellen beschikbaar

Besparing op verwarmingskosten tot 50%

Lage werkings- en onderhoudskosten

Subsidies mogelijk

Laag rendement op koude dagen

Niet geschikt voor vloerverwarming of radiatoren

Passieve koeling is niet mogelijk

Back-up verwarming noodzakelijk

Enkel optimaal bij voldoende isolatie

Prijs lucht lucht warmtepomp

Lucht lucht warmtepompen zijn van alle types warmtepompen het goedkoopste, aangezien ze relatief makkelijk te installeren zijn. Er is een buitenunit nodig die de buitenlucht opneemt. Lucht lucht warmtepompen werken tot een temperatuur van -15° en leveren 2 tot 4 keer meer energie dan ze verbruiken. Bovendien kan je een lucht lucht warmtepomp makkelijk installeren bij zowel nieuwbouw als renovatie.

Vergelijk prijzen van lucht lucht warmtepompen