Warmtepompen maken gebruik van de natuurelementen om energie te genereren. Naast warmtepompen die gebruik maken van de warmte in de grond en het grondwater, zijn er ook types van warmtepomp die energie uit de lucht halen en deze gebruiken om warmte op te wekken.

Lucht water warmtepomp

Lucht Water warmtepompen is het type warmtepomp dat energie uit de lucht haalt, en deze gebruikt om water te kunnen opwarmen. De lucht wordt aangezogen via een ventilatiesysteem, waarna deze lucht wordt opgewarmd en zorgt voor de nodige verwarming voor het warm water.

Voordelen en nadelen

Makkelijk te installeren

Laag energieverbruik

Besparing op verwarmingskosten tot 50%

Lage werkings- en onderhoudskosten

Subsidies mogelijk

Laag rendement op koude dagen

Grote oppervlakte vereist bij vloerverwarming

Opwarming gebeurt trager

Back-up verwarming noodzakelijk

Enkel optimaal bij voldoende isolatie

Prijs lucht water warmtepomp

Een warmtepomp lucht water is doorgaans iets goedkoper dan andere types warmtepompen, aangezien ze weinig extra plaatsingskosten met zich meebrengen. Nadeel is wel dat warmtepompen lucht water gebruik maken van de buitenlucht als energiebron, en dat die buitenlucht sterk verschilt van seizoen tot seizoen. In de winter zal een lucht water warmtepomp dus minder rendabel zijn dan in de zomer. En net in dat seizoen zou een lucht water warmtepomp het meeste rendement moeten opleveren.

Om die reden wordt een lucht water warmtepomp beter geïnstalleerd in samenwerking met een andere energiebron. Lucht water warmtepompen kunnen bijvoorbeeld perfect geïnstalleerd worden in samenwerking met een nog goed functionerende cv-ketel.

Meer over de prijs van een lucht water warmtepomp

Lucht water warmtepompen voor zwembad

Aangezien een lucht water warmtepomp uiteindelijk het verwarmen van water tot doel heeft, is dit type warmtepomp ook heel geschikt voor het verwarmen van bijvoorbeeld een zwembad. Het verwarmen van zwembad via warmtepomp kan op die manier heel goedkoop zijn, en kan heel aangenaam zijn in maanden waarin de buitentemperatuur niet meer zo warm is.

Zwembad verwarmen met warmtepomp

Zwembad verwarmen met warmtepomp

Premies warmtepompen lucht water

Voor dit type warmtepomp zijn echter tot nu toe maar lagere premies beschikbaar. Niettemin is een lucht water warmtepomp een zeer handig middel om goedkoop warm water te genereren.