Warmtepompen zijn toestellen die warmte uit verschillende natuurelementen halen en die warmte afgeven je woning. De gegenereerde warmte kan zowel voor de verwarming van je woning als voor sanitair gebruikt worden in de vorm van warm water.

Warmtepomp voor vloerverwarming

Warmtepompen kunnen echter ook uitstekend dienst doen als warmtebron voor vloerverwarming. Warmtepompen zijn immers ideaal in woning met een lage warmtebehoefte, zoals woningen die goed geïsoleerd zijn. Ook een vloerverwarmingsinstallatie heeft een lagere warmtebehoefte dan bijvoorbeeld radiatoren. Een vloerverwarmingsinstallatie heeft een temperatuur van 38°, terwijl radiatoren een temperatuur nodig hebben van ongeveer 75°.

Vloerverwarming met warmtepomp

Warmtepomp vloerverwarming is dus rendabeler, aangezien bij een vloerverwarming warmtepomp minder hard moet opwarmen en dus minder veel verbruikt. Net zoals bij vloerverwarming zijn warmtepompen dus uiterst voordelig bij alle toestellen die een lage warmtebehoefte nodig hebben.

Het type warmtepomp dat het best aansluit bij vloerverwarming is de warmtepomp van het type grond. De warmtepomp haalt hier de warmte uit de aardbodem, die door de warmte van de zon een constante temperatuur heeft. Door die warmte uit de aardbodem te halen, kan de warmtepomp die warmte aanwenden voor het systeem van vloerverwarming.